Αναβολή στη εκδίκαση της υπόθεσης του Μουράτ Κανατλί

Σε νέα αναβολή, την τρίτη κατά σειρά σε ενάμιση μήνα, οδήγησε την εκδίκαση της δίωξης σε βάρος του αντιρρησία συνείδησης Μουράτ Κανατλί το «στρατοδικείο» του ψευδοκράτους.

Ο 38χρονος Τ/K Κανατλί, γραμματέας του δικοινοτικού κόμματος Νέα Κύπρος, έχει αρνηθεί από το 2009 να καταταχθεί στον τ/κ στρατό ως έφεδρος, καθώς είναι δηλωμένος αντιμιλιταριστής. Χθες, ο δικηγόρος του Κανατλί ζήτησε η δίκη να μεταφερθεί στο «Ανώτατο δικαστήριο», καθώς αποτελεί αναφαίρετό του δικαίωμα η άρνησή του να στρατευτεί και, επομένως, η όποια δίωξή του θα πρέπει να θεωρείται έωλη.

Το «στρατοδικείο» απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος και οδήγησε την εκδίκαση της υπόθεσης σε νέα αναβολή, για τις 28 Σεπτεμβρίου, ξανά στο στρατοδικείο. Είχε προηγηθεί η αναβολή της εκδίκασης κατά την έναρξη της δίκης, στις 14 Ιουνίου για τις 5 Ιουλίου και τότε για τις 26 Ιουλίου. Οι κλήσεις του Κανατλί να παρουσιαστεί στον τ/κ στρατό ως έφεδρος είναι ετήσιες και θα συνεχίζονται μέχρι να συμπληρώσει τα 40 του χρόνια, τον Μάρτιο του 2013. Θεωρητικά -και για την αποφυγή εμπλοκής του ψευδοκράτους σε διαμάχη με ευρωπαϊκά όργανα, αφού αρκετοί ευρωβουλευτές και ευρωπαϊκοί φορείς παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση και είναι έτοιμοι να παρέμβουν σε περίπτωση καταδίκης- η δίκη θα μπορούσε να παρατείνεται επ’ αόριστον, μέχρι να συμπληρώσει τα 40 έτη και να απαλλαχθεί από την υποχρεωτική στράτευση.

Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θεωρείται μάλλον απίθανη, ενώ και το αδίκημα που του χρεώνεται χρονολογείται στο 2009, όταν ήταν σε ηλικία στράτευσης. Σε περίπωση καταδίκης του από το «στρατοδικείο», ο Μουράτ Κανατλί θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο, αν δεν πληρώσει, θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως προτιμά να μπει φυλακή, παρά να υπηρετήσει στο στρατό.

 

Ημερομηνία: 
Κυριακή, October 30, 2011