Κωνσταντίνος Νικόπουλος

ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

Με την παρούσα επιστολή δηλώνω την άρνηση μου να καταταγώ και να υπηρετήσω την ένοπλη στρατιωτική θητεία.

Αρνούμαι να υπηρετήσω στο στρατιωτικό μηχανισμό,  διότι ο ηθικός και αξιακός μου κώδικας μου επιβάλλει να αντιμάχομαι κάθε είδους εξουσιαστικό μηχανισμό, καθώς και κάθε είδους ρατσιστική συμπεριφορά. Είμαι καθ’ όλα αντίθετος στην υποταγή, την ιεραρχία και την ανισότητα που προτάσσει ο στρατός, έννοιες που αναπαράγονται μέσα σ’ αυτόν και συντελούν στην ύπαρξή του.

Ο στρατός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ολοκληρωτικού μηχανισμού. Τα ιμπεριαλιστικά κράτη δεν θα μπορούσαν να επιβάλλουν την ηγεμονία τους, η πολεμική βιομηχανία δεν θα εξασφάλιζε τα αέναα κέρδη της, δεν θα μπορούσαν να μαντρώσουν τους υπηκόους τους μέσα στα σύνορα πάντα σε συνεργασία με αφεντικά και την αστυνομία. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε καμία εξουσία να σταθεί στα πόδια της.

Παράλληλα, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως και σήμερα, ο στρατός χρησιμοποιήθηκε σαν μηχανισμός καταστολής σε πλήθος εργατικών και κοινωνικών αγώνων. Από την εξέγερση του Κιλελέρ το 1910 ως την αιματοβαμμένη απεργία στην Θεσσαλονίκη το 1936, και από το Πολυτεχνείο το 1973 ως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις εξορίες αγωνιστών και αντιφρονούντων. Ακόμα και σύγχρονα παραδείγματα όπως την Ευρωπαϊκή Σύνοδο στην Θεσσαλονίκη το 2003 με την ύπαρξη των ειδικών δυνάμεων. Πάντα, θέτοντας του φαντάρους σε θέση επίθεσης και καταστολής απέναντι στο δίκαιο αγώνα της καταπιεσμένης κοινωνίας, απέναντι στο ίδιο τους το κοινωνικό σύνολο, απέναντι στην ίδια τους την συνείδηση.

Εκτός από τον εγχώριο ρόλο του στρατού, δεν ξεχνάμε και τις «ειρηνευτικές» αποστολές σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη και σήμερα στην επερχόμενη επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Τελικά ποια πατρίδα υπερασπίζεται ο ελληνικός στρατός ;
Αρνούμαι να επανδρώσω λοιπόν μια δολοφονική μηχανή και να πειθαρχήσω ή να ανεχτώ την εξουσιαστική επιβολή των εντολών τους.

Αρνούμαι να εκπαιδευτώ για να πολεμήσω εναντίον κάποιου «εσωτερικού» ή «εξωτερικού» εχθρού. Για εμένα ένας πόλεμος υπάρχει ανάμεσα σε καταπιεσμένους και καταπιεστές.

Δέχομαι, παρ’ όλο τον τιμωρητικό χαρακτήρα της (15 μήνες απλήρωτης εργασίας, απαγόρευσης συνδικαλισμού και απεργίας ), να εκπληρώσω Πολιτική Εναλλακτική Εργασία.

 

Νικόπουλος  Κωνσταντίνος

6/3/2014

Ημερομηνία: 
Τετάρτη, May 28, 2014