Ελληνοσκοπιανή εκδήλωση κατά του εθνικισμού στην ΠΓΔΜ

Με σύνθημα «Βέτο στον εθνικισμό, εμπάργκο στον μιλιταρισμό, έξω από το ΝΑΤΟ», μέλη αντιεθνικιστικών και αντιμιλιταριστικών οργανώσεων από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, οργάνωσαν σήμερα δημόσια συζήτηση στα Σκόπια και κατόπιν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή και την εκκρεμότητα της ονομασίας, αναπτύσσεται ο εθνικισμός και από τις δύο πλευρές των συνόρων και παράλληλα η εξάρτηση από το ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσαν ότι στις δύο χώρες υπάρχουν και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, κινήματα και οργανώσεις που πιστεύουν ότι οι λύσεις στα προβλήματα της περιοχής δεν μπορούν να προωθηθούν με αποκλεισμούς, εθνικιστικά συλλαλητήρια και μισαλλοδοξία, παρά μόνον με την ανάπτυξη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών των χωρών των Βαλκανίων.

Μέλη των οργανώσεων αυτών από την Ελλάδα, υποστήριξαν, όπως ανέφεραν, το δικαίωμα της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί την ονομασία που επέλεξαν οι πολίτες της χώρας αυτής, καθώς και το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού.

Μέλη των οργανώσεων από τα Σκόπια, καταδίκασαν, όπως ανέφεραν, εκδηλώσεις αλυτρωτικού περιεχομένου που αναπτύσσονται τελευταία στην ΠΓΔΜ και επεσήμαναν ότι, με πρόσχημα την εκκρεμότητα της ονομασίας, επιχειρείται από ορισμένα πολιτικά κέντρα η ενίσχυση της εθνικιστικής ιδεολογίας στο εσωτερικό της χώρας.

Από την Ελλάδα, στη συζήτηση και την πορεία που έγινε στα Σκόπια, συμμετείχαν εκπρόσωποι της «Αντιεθνικιστικής Αντιμιλιταριστικής Πρωτοβουλίας» (στην οποία συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, μέλη της πρώην Αντιπολεμικής Αντιεθνικιστικής Συσπείρωσης, κα).

Από την ΠΓΔΜ συμμετείχαν η οργάνωση «Δράση για την Ειρήνη», η πρωτοβουλία πολιτών «Δεν πίνουμε Πετρέλαιο» και η κίνηση «Ενάντια στο ΝΑΤΟ».