Πρόσφατες Δίκες Αντιρρησιών Συνείδησης στην Ελλάδα

  • Ο Νίκος Μπαλτούκας, αθωώθηκε στις 30 Μαρτίου από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.
    Ο Νίκος Μπαλτούκας, 38 ετών, είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στον ελληνικό στρατό το 1990-91. Όταν κλήθηκε για πενθήμερη εφεδρική στρατιωτική θητεία στις 31/10/2004, αρνήθηκε να παρουσιαστεί για λόγους συνείδησης «που επιβάλλει η ιδεολογική μου ταυτότητα και η ταξική μου θέση», όπως ανέφερε στη δήλωσή του. Στις 18/05/2005 καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο Ξάνθης σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή, ενώ τον Νοέμβριο του 2005 κλήθηκε εκ νέου για εφεδρική στρατιωτική θητεία, στην οποία δεν παρουσιάστηκε.
  • Ο Λάζαρος Πετρομελίδης, καταδικάστηκε στις 4 Μαΐου από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών σε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή, εξαγοράσιμη προς 4,4 ευρώ/ημέρα με την κατηγορία της ανυποταξίας. Κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στον Άρειο Πάγο και αφέθηκε ελεύθερος σε αναμονή της απόφασης.
  • Ο Γιώργος Κουτσομανωλάκης καταδικάστηκε την 1η Ιουνίου σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, εξαγοράσιμη προς 4,4 ευρώ/ημέρα, από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών, με την κατηγορία της ανυποταξίας
    Ο Γιώργος Κουτσομανωλάκης, 46 ετών, κατηγορήθηκε για ανυποταξία το 1979, όταν δεν υπήρχε εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία στην Ελλάδα, επειδή ως Μάρτυρας του Ιεχωβά αρνήθηκε να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία. Έφυγε από την Ελλάδα και πήρε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία, όπου ζει έκτοτε. Στις 12/05/2005 συνελήφθη στη Ρόδο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στους γονείς του και παρέμεινε προφυλακισμένος μέχρι τη δίκη του στις 23/05/2005, οπότε και καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο Αθηνών σε ποινή φυλάκισης 24 μηνών με αναστολή
  • Ο Μπόρις Σωτηριάδης αθωώθηκε την 1η Ιουνίου από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών.
    Ο Μπόρις Σωτηριάδης, 38 ετών, έγινε Μάρτυρας του Ιεχωβά μετά την παλιννόστησή του από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Έχοντας υπηρετήσει εκεί στρατιωτική θητεία, αρνήθηκε να υπηρετήσει το προβλεπόμενο από την ελληνική νομοθεσία τρίμηνο, ζητώντας να εκπληρώσει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανυπακοή και πήρε φύλλο πορείας από τον Αυλώνα για το Διδυμότειχο, όπου επίσης ζήτησε να εκπληρώσει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία. Στις 22/08/2005 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών χωρίς αναστολή και παρέμεινε φυλακισμένος ως τις 20/09/2005, οπότε το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών τον απελευθέρωσε εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής του. Να σημειωθεί ότι με τον πρόσφατο νόμο 3421/2005 οι παλιννοστούντες ομογενείς που εγγράφονται στα ελληνικά μητρώα αρρένων σε ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών, απαλλάσσονται από τη στράτευση.