Αμυντικές δαπάνες χωρών ΝΑΤΟ: Πρώτες οι ΗΠΑ, υψηλά Ελλάδα, Τουρκία

Δεύτερη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Ελλάδα μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό επί τοις εκατό του ΑΕΠ τους, όπως δείχνει η έκθεση της Συμμαχίας για τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών της.

Στην πραγματικότητα τίποτα ουσιαστικό δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στη γενική εικόνα των αμυντικών δαπανών και οι περισσότεροι ΝΑΤΟϊκοί εταίροι δαπανούν περίπου το 1,5% του ΑΕΠ τους στον τομέα της άμυνας. Στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ που διαθέτουν το 4% του ΑΕΠ.

Αρκετές χώρες ακολουθούν στη συνέχεια με ποσοστά μεγαλύτερα του 2%: Η χώρα μας με 2,8% του ΑΕΠ της και μια ανάσα πίσω η Τουρκία με 2,7%. Στο 2,4% είναι η Γαλλία και στο 2,3% Βρετανία και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, η ανταγωνιστική εξωτερική πολιτική μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δικαιολογεί τα υψηλά ποσοστά στις αμυντικές δαπάνες και των δύο χωρών. Επίσης, γαλλικές και βρετανικές δαπάνες είναι ψηλά επειδή και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικά ενώ διατηρούν επίσης δυνάμεις στρατηγικής επέμβασης με δυνατότητα ανάπτυξης σε κάθε γωνιά του κόσμου. Για παραδοσιακούς λόγους ψηλά βρίσκεται και η Βουλγαρία, από τη μια γιατί αυτό δικαιολογείται από τη «σκληρή γειτονιά» στην οποία βρίσκεται αλλά και επειδή στρατεύματά της μετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνας της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (Sipri) που κυκλοφόρησαν στην ηλεκτρονική σελίδα www.armsflow.org, οι χώρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων κατά την τελευταία διετία είναι η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία και η Ελλάδα. Στην αντίθετη άκρη, οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενες από τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: www.strategypage.com, www.corriere.it, www.armsflow.org)