Απελευθέρωση του Mehmet Tarhan

Ο Τούρκος ολκός αρνητής στράτευσης, από το 2001, Mehmet Tarhan αφέθηκε ελεύθερος στις 9 του περασμένου Μάρτη, ύστερα από έντεκα περίπου μήνες κράτησης, στις φυλακές του Sivas στην Τουρκία, βάσει σχετικού απαλλαχτικού πορίσματος που εξέδωσε νωρίτερα ανώτερο στρατιωτικό εφετείο στην Άγκυρα. Ο Tarhan είχε καταδικαστεί στις 15 Δεκεμβρίου 2005, από στρατιωτικό δικαστήριο στο Sivas, σε τέσσερα χρόνια κάθειρξης. Στην Τουρκία, εκτίεται συνήθως, περίπου, το ένα τρίτο της επιβληθείσας ποινής. Στο γεγονός αυτό, φαίνεται ότι, στηρίχτηκε το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης.

Η αποφυλάκιση οπωσδήποτε δεν ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς, στην Τουρκία, το εφετείο, όταν καλείται να κρίνει αποφάσεις στρατοδικείων, δικαιούται, αν διαπιστώσει ότι είναι σκόπιμο, μονάχα να προτείνει την επανεξέταση της υπόθεσης από το ίδιο, το πρώτο, δικαστήριο, αφού πρώτα κοινοποιήσει σ' αυτό τη δική του εκτίμηση. Δεν προβαίνει σε άμεση διαταγή απόλυσης κρατουμένου.

Ο Tarhan, φεύγοντας από τη φυλακή, οδηγήθηκε στο αρμοδιο στρατολογικό γραφείο απ' όπου πήρε εντολή κατάταξης στην μονάδα του. Όπως αναμενόταν, αρνήθηκε να την εκτελέσει, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί πάλι ανυπότακτος και ενδεχομένως να εκδοθεί εις βάρος του νέο ένταλμα δίωξης.