Νεκρός ο Φαντάρος Σ.Α.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Ο νεοσύλλεκτος Στρατιώτης Σ. Α. ετών 28 από τα Τρίκαλα, παρουσιάσθηκε για κατάταξη με την 2009 Β΄ ΕΣΣΟ, τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου 2009, στο ΚΕΠΒ στη Θήβα.

Την επομένη το πρωί, 20 Μαΐου 2009, μετά από εξέταση από τον ιατρό και τον ψυχίατρο του Κέντρου, παραπέμφθηκε στη Επιτροπή Απαλλαγών του 401 ΓΣΝΑ, όπου και μετέβη, μαζί με άλλους προς εξέταση οπλίτες με υπηρεσιακό λεωφορείο καθώς και με τη συνοδεία αξιωματικών. Από την Επιτροπή Απαλλαγών έλαβε 2ετή αναβολή στράτευσης. Με την ολοκλήρωση της εξέτασής τους όλοι οι οπλίτες συγκεντρώθηκαν στον καθορισμένο χώρο του 401 ΓΣΝΑ, προκειμένου να επιστρέψουν στη Θήβα. Ο υπόψη οπλίτης δεν εμφανίσθηκε, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής αξιωματικός να τον αναζητήσει στους χώρους του νοσοκομείου καθώς και να τον καλέσει τηλεφωνικά χωρίς όμως αποτέλεσμα, διότι είχε το κινητό του απενεργοποιημένο. Ο αξιωματικός αμέσως ενημέρωσε τηλεφωνικά τη Διοίκηση του Κέντρου καθώς και τον παππού και αδερφό του υπόψη οπλίτη καθόσον οι γονείς του δεν ανευρέθηκαν. Στη συνέχεια και αφού ο οπλίτης ήταν αδικαιολογήτως απών, οι υπόλοιποι οπλίτες με τους συνοδούς αξιωματικούς, επέστρεψαν στη Θήβα.

Περί την 19:00 της ίδιας ημέρας, ο υπόψη οπλίτης εμφανίσθηκε έξω από την Κεντρική Πύλη του Κέντρου, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει. Αμέσως, μετέβησαν εκεί 2 αξιωματικοί με σκοπό να πείσουν τον στρατιώτη να εισέλθει για ελάχιστο χρόνο, καθώς το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να παραλάβει το απολυτήριό του, εφόσον είχε λάβει 2ετή αναβολή. Όμως ο υπόψη οπλίτης αντί να εισέλθει απομακρύνθηκε, μη ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των αξιωματικών. Στις 22:30 της ίδιας ημέρας, 20 Μαΐου 2009, ο υπόψη οπλίτης, ενώ ήταν πεζός, παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία με κατεύθυνση Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο ύψος του χωριού Βάγια, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Από το παραπάνω «ενημερωτικό σημείωμα» αποκαλύπτεται ωμά η πραγματική αντίληψη του Ελληνικού Στρατού για τους νέους ανθρώπους που καλούνται να υπηρετήσουν την υποχρεωτική τους θητεία. Αδιαφορία, συγκάλυψη των ευθυνών των αξιωματικών-διοικητών, φόρτωμα της ευθύνης στο θύμα.

Ο γραφειοκρατικός αποστειρωμένος λόγος του στρατιωτικού συντάκτη αποκλειστικό στόχο έχει να συγκαλύψει τις βαρύτατες ευθύνες των στρατιωτικών γιατρών, των αξιωματικών και των διοικητών, που επέφεραν την απώλεια ενός ακόμη νέου ανθρώπου, να αποφύγει το «δημοσιογραφικό θόρυβο» που τόσο πολύ ενοχλεί στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Το ακόμη χειρότερο είναι ότι επαναλαμβάνουν την χυδαία τακτική τους να επιρρίπτουν την ευθύνη για την απώλεια, που προκάλεσαν οι δικές τους παραλήψεις, στον ίδιο το νεκρό φαντάρο.
Ας θέσουμε επομένως ερωτήματα:

Από την Επιτροπή Απαλλαγών ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης Σ.Α. 28 ετών από τα Τρίκαλα «έλαβε 2ετή αναβολή στράτευσης». Πρόκειται αναμφίβολα για μια ασυνήθιστη επιλογή της Επιτροπής Απαλλαγών που αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος της ψυχικής υγείας του. Θα περίμενε επομένως κανείς, ανάλογη της εξαιρετικής κατάστασης που αντιμετώπιζε ο νεοσύλλεκτος Σ.Α., να ήταν και η μέριμνα των γιατρών που τον εξέτασαν και των αξιωματικών από τη Θήβα που τον συνόδευαν.

Αντί για αυτό, το ενημερωτικό σημείωμα απλώς ομολογεί ότι οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αφού «έχασαν» από τα μάτια τους μέσα στο περιφραγμένο και φυλασσόμενο 401 ΓΣΝΑ το φαντάρο. Αλήθεια, τόσο εύκολα μπορεί να μπαινοβγεί είτε από τα κάγκελα, είτε από την πύλη ένας φαντάρος και μάλιστα με ψυχολογικά προβλήματα; Θα μας απαντήσει μήπως κανένας από το ΓΕΣ και από τη διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ;

Ας προχωρήσουμε το συλλογισμό μας. Ξέρουμε ότι αποκλειστική ευθύνη για τους νεοσύλλεκτους φαντάρους που επισκέπτονται τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία έχουν οι αξιωματικοί που τους συνοδεύουν. Όχι μόνο ευθύνονται να τους πάνε, αλλά και να τους επιστρέψουν στο Κέντρο Εκπαίδευσης. Αν βεβαίως σημειωθεί το οτιδήποτε, θεωρείται αυτονόητο ότι δε μπορεί να επιστρέψουν στο Κέντρο Εκπαίδευσης με λιγότερους φαντάρους.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι τους λείπει ένας φαντάρος και σαν να μην τρέχει τίποτε πήραν τους υπόλοιπους και επέστρεψαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Θήβας. Αντί να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, τηλεφώνησαν στα συγγενικά του πρόσωπα ενημερώνοντας τους ότι ήταν «αδικαιολογήτως απών» και όχι ότι αυτοί ήταν αδικαιολογήτως ανεύθυνοι και αδιάφοροι!!!

Ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης Σ.Α. επέστρεψε στις 19.00 της Τετάρτης 20/05/2009, στο Κ.Ε. Θήβας, στην Κεντρική Πύλη, δηλώνοντας ότι δε θέλει να εισέλθει. Δύο αξιωματικοί προσπάθησαν να τον πείσουν να εισέλθει προκειμένου να πάρει το απολυτήριο του, που προέβλεπε 2ετη αναβολή. Δεν το έπεισαν και ο στρατιώτης Σ.Α. αποχώρησε.

Ξαναρωτάμε: γιατί οι αξιωματικοί δεν ειδοποίησαν τη διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης, τους γιατρούς της μονάδας και τις αρμόδιες αρχές. Ήταν σαφές σε όλους ότι η κατάσταση του ήταν κρίσιμη, ο φαντάρος αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα υγείας και η γνώση όσων είχαν προηγηθεί με την αποχώρηση εν κρυπτώ του φαντάρου από το 401 ΓΣΝΑ υποδείκνυαν άλλου είδους συμπεριφορά, πολύ πιο υπεύθυνη και ειδική.

Τελικά, ο φαντάρος αποχώρησε και για τους αξιωματικούς και τη διοίκηση της μονάδας «δεν έτρεξε τίποτε». Αφού τον «έχασαν» στο 401 ΓΣΝΑ, αφού δεν αντιμετώπισαν με υπεύθυνο τρόπο τη φυγή του και δεν οργάνωσαν την ανεύρεση του, άφησαν έναν ταραγμένο άνθρωπο, που οι ίδιες οι Στρατιωτικές Υγειονομικές Αρχές είχαν διαγνώσει το μεγάλο του πρόβλημα να αποχωρήσει από την πύλη του Κέντρου Εκπαίδευσης στη Θήβα «αφού δε μπόρεσαν να τον πείσουν να μπει για να πάρει το απολυτήριο του……».

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο στρατός και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δε νοιάζεται για τους φαντάρους. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που κατά τη διάρκεια των εξετάσεων διαπιστωθεί πρόβλημα υγείας οι Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να «ξεφορτωθούν το πρόβλημα», δηλαδή το φαντάρο και όχι να του παράσχουν κάθε δυνατή φροντίδα και επιστημονική υποστήριξη.

Το μακάβριο τέλος του Στρατιώτη Σ.Α., που λίγες ώρες αργότερα παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία με κατεύθυνση Αθήνα-Θες/κη αποκαλύπτει την εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων.

Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στο νέο έγκλημα που σημειώθηκε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού.

Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την νέα απώλεια του στρατιώτη Σ.Α. είναι οι αξιωματικοί που τον συνόδευαν, οι διοικήσεις των 401 ΓΣΝΑ και του Κέντρου Εκπαίδευσης Θήβας, αλλά κυρίως η αντίληψη και η νοοτροπία που διέπει την Στρατιωτική και Πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά και πάλι, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη του νεκρού φαντάρου, θα αναμέναμε τις παραιτήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Β.Μεϊμαράκη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου Γράψα και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Βούλγαρη.

Δε μπορεί να δολοφονούνται νέοι άνθρωποι και η ευθύνη να βαραίνει τους ίδιους.

Δε μπορεί να κλείνουμε τα μάτια και να συνεχίζουμε σα να μην συνέβη τίποτε.

Πρέπει ή δεν πρέπει να «ξηλωθούν», αν δεν έχουν το ηθικό σθένος να παραιτηθούν, όλοι οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί;

Ερώτηση που απευθύνεται σε κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας.

Ημερομηνία: 
Πέμτη, May 21, 2009