«Πολιορκία» της Ελλάδας από βιομηχανίες όπλων

Στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μπρατισλάβα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας είχε συναντήσεις γνωριμίας με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι επιχειρούν να πουλήσουν στην Ελλάδα τα όπλα των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών τους.

Ο Γερμανός και ο Ισπανός υπουργός Αμυνας έθεσαν το θέμα του Euro fighter, ενώ ο Γάλλος επανέλαβε την πρόταση Σαρκοζί για αντικατάσταση των ελληνικών Μιράζ με Rafale. Ωστόσο, με τον Γερμανό ομόλογό του ο Β. Βενιζέλος συζήτησε διεξοδικά και το πρόβλημα της σύμβασης των υποβρυχίων καθώς και την ειλημμένη απόφαση του γερμανικού ομίλου Thyssen να αποχωρήσει από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παράλληλα, ενδιαφέρον για την αγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εκδηλώνουν και οι Γάλλοι, με την ελπίδα ότι θα αναλάβουν την κατασκευή των φρεγατών FRΕΜΜ.

Κινητικότητα αναπτύσσουν και οι αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες οι οποίες προωθούν τα F-16, F-35 (Lockheed ) και F-18 (Boeing). Τον Π. Μπεγλίτη, αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, έσπευσε να συναντήσει ο Αντριου Σαπίρο, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνος για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις.

Παρότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν αναφέρεται ότι συζητήθηκε το θέμα των εξοπλισμών, ωστόσο σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο Π. Μπεγλίτης αναφέρει: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όλες οι παραγγελίες μας γίνονταν με στόχο την εξαγορά της εύνοιας των μεγάλων δυνάμεων, προκειμένου να προωθηθούν τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν κάτω των προσδοκιών μας. Χώρες από τις οποίες αγοράζαμε όπλα δεν στέκονταν αλληλέγγυες όταν τις χρειαζόμασταν».

Πηγή: Έθνος

Ημερομηνία: 
Τρίτη, October 27, 2009