Σπατάλες για όπλα...

Είναι αστρονομικά τα ποσά που δαπανά η Ελλάδα σε εξοπλισμούς. Και ακαθόριστα. Σύμφωνα με τον Εconomist, τo 2008 η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 8η παγκοσμίως θέση όσον αφορά το ποσό που δαπανά σε εξοπλισμούς σε σχέση με τον πληθυσμό της, περίπου 1200 δολάρια για κάθε κάτοικο της χώρας. Το 2006, επίσημα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε δύο εξοπλιστικά προγράμματα ένα ύψους 11.39 δις ευρώ για την πενταετία 2006-2011 και ένα ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πενταετία 2011-2015.

Όμως στην πράξη, αυτά τα υπέρογκα πεντάχρονα πλάνα είναι τα μόνα στον προϋπολογισμό, που στη διάρκεια του χρόνου, αντί να μειώνονται, αυξάνονται: Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2006, οι δαπάνες για τις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων έπεσαν στα 13.738,7 εκατ. ευρώ, από 14.093,4 εκατ. ευρώ που ήταν οι εγγεγραμμένες πιστώσεις. Οι δαπάνες για την Παιδεία έμειναν στα 6.042,4 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν εγγραφεί 6.115,2 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες για την Υγεία έπεσαν τα 5.185,2, ενώ είχαν εγγραφεί 5.244 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το 2006, οι δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία και τους μισθούς μειώθηκαν κατά 504 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με τα εγγεγραμμένα κονδύλια, ενώ αντίθετα την ίδια χρονιά οι δαπάνες του υπουργείου Αμυνας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων μαζί ξεπέρασαν τις αρχικές εγγεγραμμένες πιστώσεις κατά 1 δις ευρώ!

Τον Ιούνη, μεσούσης της κρίσης ο Μεϊμαράκης είχε δηλώσει ότι θα μειώσει κατά 10%, κατά 1,5 δηλαδή δις το δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αν ήθελε να είναι πιστός στις φιλειρηνικές του διακηρύξεις ο Γ. Παπανδρέου, θα μπορούσε με μια μόνο απόφαση να ακυρώσει το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας τα 15 δις ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου. Πόσο πολλές ανάγκες;

Ετσι ενδεικτικά, για να έχουμε την αίσθηση των ποσών: Μόλις 132 εκατομμύρια ευρώ θα αρκούσαν για τις προσλήψεις 5.550 νοσηλευτών και 2.000 γιατρών σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, που το χειμώνα ενόψει της γρίπης θα ψάχνουν, αλλά δεν θα βρίσκουν οι κάτοικοι όλης της χώρας. Μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ θα αρκούσαν για να καλύψουν το κόστος των μισθών ενός χρόνου για 22.000 μόνιμους πυροσβέστες και άλλα τόσα για να καλύψουν την αγορά 1.200 πυροσβεστικών οχημάτων τελευταίας γενιάς, που το καλοκαίρι έψαχναν, αλλά δεν έβρισκαν οι κάτοικοι της Αθήνας.

Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα σπαταλά τόσα λεφτά σε εξοπλισμούς, γίνεται προφανής αν κοιτάξει κανείς σε πόσες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη συμμετέχει είτε με στρατό, είτε με στόλο, είτε στα μετόπισθεν παρέχοντας βάσεις και ορμητήρια για τους ιμπεριαλιστές. Ο ελληνικός καπιταλισμός επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση του όχι μόνο οικονομικά στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή σε σύγκρουση με την Τουρκία, αλλά και στρατιωτικά με το να γίνει το δεξί χέρι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους- σε κάθε πόλεμο που αυτοί τους έχουν ανάγκη.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν μοιάζει να θέλει να σταματήσει τη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει στα χνάρια της Ντόρας, καλώντας όλους εμάς να πληρώσουμε το δυσβάσταχτο κόστος των εξοπλισμών.
 

Ημερομηνία: 
Τετάρτη, November 4, 2009