Κατηγορίες
άρθρο Ούτε μια ώρα στον στρατό περιοδικά

Επιστολή αλληλεγγύης στον Φιλανδό αντιρρησία συνείδησης Mitja Jakonen

«Φίλε Μιτία, γεια χαρά,

Μόλις έμαθα ότι σου επιβλήθηκε ποινή κατ’ οίκον εγκλεισμού για την ολική σου άρνηση στράτευσης. Να σου είμαι ειλικρινής, κάποιο καιρό πριν, δεν θα το περίμενα με τίποτε αυτό από τη Φιλανδία.

Σου στέλνω αυτή την επιστολή από τη Σπάρτη, όπου σύντομα ολοκληρώνω την κοινωνική εναλλακτική μου υπηρεσία ως αντιρρησίας συνείδησης, αφού κι εγώ αρνήθηκα συνειδητά να υπηρετήσω την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Δυστυχώς ούτε καν αυτό δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα. Απεναντίας, πολλές αιτήσεις αντιρρησιών συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους απορρίπτονται αυθαίρετα.

Θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση τη γνωριμία μας φέτος στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας #ObjectWarCampaign. Εκείνες τις μέρες του Aπρίλη στην Αθήνα, αντιμιλιταριστές και
αντιμιλιταρίστριες απ’ όλη την Ευρώπη βρεθήκαμε από κοντά για να συναποφασίσουμε τι κάνουμε σε έναν κόσμο όπου καθημερινά επιβεβαιώνεται πόσο αναγκαία είναι η δράση μας για την ειρήνη και η ίδια η ύπαρξή μας. Ήταν εκείνες οι μέρες που εθνικά, φυλετικά και κοινωνικά σύνορα-όρια έπεσαν με πάταγο και τα ποδοπατήσαμε συμβολικά, αρχικά με την αντιδικτατορική μας διαδρομή στο κέντρο της πόλης, και στη συνέχεια με την αντιπολεμική μας δράση στο Σύνταγμα περιστοιχισμένοι/-ες από ανθρώπους που δεν γνωρίζαμε μέχρι χθες, αλλά μας ήταν τόσο οικείοι. […]

Τίποτα δεν μας χωρίζει σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Φιλανδία, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, και όπου γης. Όλοι εμείς οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι οφείλουμε να συνεργαστούμε, να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας, να αγωνιστούμε για έναν κόσμο χωρίς βία, καταπίεση και εξουσία ανθρώπου στον άνθρωπο, έναν κόσμο συμπεριληπτικό, δίκαιο και ανθρώπινο.

Σου εκφράζω την αμέριστη αλληλεγγύη μου και σου εύχομαι ολόψυχα υγεία και δύναμη για τον αγώνα σου, για τον αγώνα μας. Θα ξανασυναντηθούμε για να αναδείξουμε ότι οι αρνήσεις μας είναι φωτεινές ιδέες και εποικοδομητικές προτάσεις, θετικές θέσεις εναντίωσης και διεκδίκησης ενός καλύτερου κόσμου, ενός κόσμου ειρήνης, μη βίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενός κόσμου για τον οποίον σίγουρα αξίζει κανείς να αγωνίζεται!
me voitameme veli [σσ. μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα]»

Ολόκληρη η επιστολή εδώ: https://amnesty.gr/node/27647

* Ανδρέας Μίχος, αντιρρησίας συνείδησης

Σπάρτη 21.9.2023

Από την έντυπη έκδοση “Ούτε μια ώρα στον στρατό” του Νοεμβρίου 2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *