Κατηγορίες
άρθρο Ούτε μια ώρα στον στρατό περιοδικά

Στα όρια του αέναου πολέμου

1,5 χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας η διέξοδος φαίνεται όλο πιο απόμακρη

Ξεκινώντας τον πόλεμο, το ρωσικό καθεστώς ήλπιζε σε μια γρήγορη στρατιωτική επικράτηση. Η ένοπλη αντίσταση των Ουκρανών ξεπέρασε αυτό που ανέμενε η διεθνής γνώμη, δημιουργώντας από την άλλη ελπίδες για μια σύντομη λήξη και νίκη της Ουκρανίας. Πάνω από 1,5 χρόνο μετά, τέτοιες ελπίδες για λύση μέσω της στρατιωτικής ισχύος που θα φέρει την παύση του πυρός, έχουν διαψευσθεί μαζί με όσους τις διέδιδαν.

Στις 9 Μαΐου 2023, ο γγ του ΟΗΕ παραδεχόταν ότι οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη δεν φαίνονταν εφικτές καθώς οι δύο πλευρές “είναι απορροφημένες στον πόλεμο” τον οποίο “είναι πεπεισμένες ότι θα κερδίσουν”. Εν μέσω καθημερινού σκοτωμού και εκτοπισμού, καταστροφής υποδομών, και δαπανών που εξαθλιώνουν τους λαούς (στη Ρωσία πλέον το ⅓ των δαπανών είναι οι στρατιωτικές), θα περίμενε κανείς το αντίθετο. Εξακολουθεί όμως η κυρίαρχη στρατηγική να μην είναι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά η μακρόχρονη φθορά του αντιπάλου και ο σχεδιασμός της επόμενης μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης – μια συνταγή για αέναο πόλεμο.

Εμείς πρέπει να φτιάξουμε νέες φωνές για την ειρήνη και να δυναμώσουμε όσους φωνάζουν ήδη.

Η Διεθνής Κοινότητα για τη Συμφιλίωση (IFOR), η Αντιπολεμική Διεθνής (War Resisters International), το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO), και το Connection e.V. στηρίζουν:

  • την #ObjectWarCampaign για παροχή διεθνούς προστασίας και ασύλου σε κάθε λιποτάκτη ή αντιρρησία συνείδησης στη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή την Ουκρανία.
  • το κάλεσμα προς την Κομισιόν και την Ευρωβουλή για να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για τη διεθνή προστασία των Ρώσων αντιρρησιών συνείδησης, λιποτακτών και όσων στρατιωτών παραδόθηκαν ή συνελήφθησαν.
  • την καμπάνια για απόσυρση των κατηγοριών εις βάρος του Yurii Sheliazhenko, Εκτελεστικού Γραμματέα του Ουκρανικού Ειρηνιστικού Κινήματος που τελεί υπό μερική κατ’ οίκον κράτηση από τις 15 Αυγούστου 2023.
  • την καμπάνια #protection4olga για παροχή προστασίας και ασύλου στην Λιθουανία για την Olga Laratch, διευθύντρια της λευκορωσικής οργάνωσης “Our House”, της οποίας η αίτηση για πολιτικό άσυλο απορρίφθηκε από τις λιθουανικές αρχές στις 18 Αυγούστου 2023.

Παράλληλα, βλέπουμε με ανησυχία κινήσεις που ενισχύουν τον μιλιταρισμό, με αυξήσεις δαπανών και εισόδους στο NATO – μια απομονωτική αμυντική συμμαχία που αποστρέφεται τη διεθνή συνεργασία πχ. εμποδίζοντας συμφωνίες πυρηνικού αφοπλισμού.

Κόντρα στις τάσεις της εποχής, θέλουμε έναν κόσμο με περισσότερους αντιρρησίες συνείδησης, λιποτάκτες και ακτιβιστές, όπως στη Ρωσία, ή περισσότερες παραστρατιωτικές business τύπου Wagner που κερδοφορούν από τη διαιώνιση του πολέμου;

* Θοδωρής Διαμαντίδης, μέλος ΣΑΣ

Από την έντυπη έκδοση “Ούτε μια ώρα στον στρατό” του Νοεμβρίου 2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *