Κατηγορίες
εξωτερικό θητεία? φίλοι/ες

Η Πολωνία καταργεί τη θητεία…

Ο πολωνός υπουργός άμυνας Bogdan Klich ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η σειρά/ΕΣΣΟ του Δεκέμβρη θα είναι και η τελευταία μια που ο στρατός της χώρας μετατρέπεται σε αμιγώς επαγγελματικό.

Ταυτότοχρονα ανακοίνωσε τη μείωση της θητείας στους 3 μηνες και την αύξηση του ορίου ηλικίας στράτευσης από τα 25 στα 30 χρόνια ώστε να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους εθελοντές να καταταγούν άμεσα σαν έφεδροι με τη προοπτική της μονιμοποιήσης.

Η θητεία είχε 9μηνη διάρκεια και οι αρχικές εξαγγελίες (τον Οκτώβρη του 2006 από τον υπουργό Radoslaw Sikorski ) προέβλεπαν την κατάργηση της στο τέλος του 2009.

Και ενώ ο θεσμός έπνεε τα λοίσθια οι πολωνικές αρχές είχαν επιδωθεί σε μία επιχείρηση τρομοκρατίας των στρατεύσιμων. Ο εκπρόσωπος τύπου του πολωνικού στρατού στρατηγός Wojciech Ozga απειλούσε τους ανυπότακτους με φυλάκιση τριών ετών και είχε στείλει χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκδικάστηκαν [Αλλωστε και η ελληνική στρατολογία υποβάλλει μήνυση στους ανυπότακτους. Δε σημαίνει ότι έγιναν και δίκες, ή ότι καταδικάστηκαν οι εγκλήματίες ανυπότακτοι στα κάτεργα ή ότι έγιναν συλλήψεις. Έτερον εκάτερον… ]

Δημοσιότητα είχαν πάρει και οι δηλώσεις της εισαγγελέως Malgorzata Klaus για αφαίρεση της ιθαγένειας από τους ανυπότακτους εξωτερικού:

«Δε θα μπορείτε να κάνετε τίποτε στη χώρα. Δε θα μπορείτε να βρείτε δουλειά, να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό, να παντρευτείτε, ή και να κληρονομήσετε ακίνητα. Οι μόνες σας επιλογές είναι να παραδοθείτε (sic) ή να παραμείνετε στο εξωτερικό» φοβέριζε τους ανυπότακτους μέσω των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail περίπου ένα εκατομμύριο πολωνοί μετανάστευσαν στο Ενωμένο Βασίλειο από το 2004 οπότε και η Πολωνία μπήκε στην ΕΕ. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών ήταν νέοι ηλικίας 18-34 ετών και εκτιμάται ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία.